„Porolissum Fest” – propunere de weekend pentru sălăjeni

Sălăjenii sunt aşteptaţi la acest final de săptămână la Complexul Arheologic de la Moigrad, pentru a lua parte la cea de a patra ediţie a „Porolissum Fest” – festival de reconstituire istorică. Invitaţia a fost lansată luni, 11 august, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, de managerul instituţiei, Corina Bejinariu, şi de cercetătorul ştiinţific Horea Pop, care au făcut şi o prezentare a „Porolissum Fest” – 2014.

Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 16-17 august la Castrul Roman – Poarta Praetoria. Potrivit organizatorilor – MJIA Zalău, tema „Porolissum Fest” este „Un împărat roman la Porolissum” , aleasă de organizatori datorită faptului că în acest an se împlinesc 1.800 de ani de la vizita împăratului roman Caracalla în Dacia, la Porolissum. Astfel, timp de două zile, cei prezenţi vor putea lua parte la excursii, la un concurs de cultură generală despre Porolissum, la concerte, dar şi la bătălii între daci şi romani realizate cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică prezente la eveniment. Este vorba despre: trupele din cadrul Asociaţiei „Amicii Muzeului” – Coh III Campestris, Magna Sarmatia, Lupii Daciei Zalău, Nimfele Daciei, Vox Dacorum, Legiunea VM Terra Dacica Aeterna Cluj – Napoca, Legiunea XIII Gem – Apulum din Alba Iulia, Lupii Apoulonului – Alba Iulia, Omnis Barbaria – Satu Mare şi Lupii Pustei -Oradea.

Concerte, mâncare romană şi tombolă

Printre atracţiile ediţiei din acest an se numără mâncarea romană, special pregătită pentru publicul participant constând în linte soldăţească şi prăjitură cu miere şi piper, dar şi o tombolă dotată cu un premiu inedit. Este vorba despre o spadă romană, desigur nu una orginală ci o copie fidelă. Sâmbătă la Porolissum, pe lângă acţiunile istorice specifice, trupa „Krems” va susţine un concert de la ora 19, iar dumincă de la ora 17,50 va avea loc un concert al trupei „Ad Hoc”.

Programul „Porolissum Fest” 16-17 august

„Porolissum Fest” – ediţia 2014 va debuta sâmbătă de la ora 10, la Complexul Arheologic de la Moigrad, cu o excursie tematică la „Apeductul roman” şi va continua cu: un concurs de cultură generală despre Porolissum şi obiectivul vizitat; concurs dotat cu premii (ora 12-13); primirea trupelor de reenactment şi realizarea taberei militare, repetiţii şi antrenamente cu public (ora 15-19); concertul trupei „Krems” – ora 19-20,30; simulare atac nocturn a cetăţii dacice – ora 21 -22. De asemenea, duminică 17 august, programul va continua de la ora 13 cu: Deschiderea oficială, alocuţiuni legate de momentul istoric recreat, luări de cuvânt din partea oficialităţilor şi organizatorilor; evocarea şi elogiul împăratului Caracalla în vizită la Porolissum; dans arhaic cu Nimfele Daciei; parada trupelor de reconstituire istorică, decernarea diplomelor de participarea (ora 13,30 -14); demonstraţiile trupelor romane de reconstituire istorică participante, în onoarea împăratului (ora 14 – 14,30); lupte de gladiatori (ora 14,30-15); reconstituire secvenţă de luptă dintre daci şi sarmaţii iazigi din anul 104 în nord-vestul Daciei -1910 ani de la respingerea atacului sarmat de către daci (ora 15-15,30); reconstituirea unui ritual de sacrificare a unui barbar capturat de către daci (ora 15,30-16); bătălia finală – Dacia romană atacată de carpi şi aliaţii lor (ora 16-16,45); salutul războinicilor (ora 16,45-17); recital muzică folk (ora 17-17,45) şi concertul trupei „Ad Hoc” (ora 17,50-19,30).

3 Thoughts to “„Porolissum Fest” – propunere de weekend pentru sălăjeni”

  1. Anonim

    Propun o tema cu titlul<……..dupa un articol lecturat la la graiesi,astfel:

    Legea simbolurilor naționale
    este incălcată la Zalău

    Biserica Reformată
    cultivă naționalismul
    11 August 2014Eduard Farcas

    Oameni cu ambiții meschine se țin cu tot dinadinsul de răutăți care nu fac nici un bine comunității din Sălaj. Comunitatea din Zalău care trece pragul Bisericii Reformate de pe strada Andrei Șaguna asistă la o demonstrație de naționalism maghiar de fiecare dată când intră în lăcașul de cult. Biserica Reformată din Zalău arborează un steag uriaș al Ungariei, cu stema țării vecine în mijloc, încălcând legea.
    Recent am remarcat cazul de la Sărmășag, unde pe clădirea primăriei numele localității era scris numai în limba maghiară și lipsea tricolorul, așa cum prevede legea. Așa cum au promis când am sesizat faptele, liderii UDMR Sălaj au îndreptat lucrurile, s-au făcut modificările conform legii și s-a arborat tricolorul românesc, iar numele comunei este scris în limba română pe primăria din Sărmășag.
    Autoritățile care au atribuții în aplica-rea legii se dovedesc fie neglijente, fie prea puțin potente, permițând manifestări ale naționalismului etnic în județ. Așa cum fac conducătorii Bisericii Reformate din Zalău, care cultivă naționalismul maghiar în inimile credincioșilor. Drept dovadă stă drapelul de mari dimensiuni amplasat la balconul lăcașului de cult, care are în mijloc stema Ungariei.
    Conform legislației în vigoare, ne refe-rim la legea nr. 75 din 16 iulie 1994, este interzisă arborarea singulară a altor drapele de stat în locuri publice. Este permisă arborarea unui drapel de stat, vecin sau prieten, atunci când la stânga sa este arborat și tricolorul românesc. Biserica a avut întotdeauna în societate un rol de îndrumător. Are și rolul de a media conflictele, de a aduce un apel la calm și la pace. Din păcate, cele peste 5.000 de suflete care sunt înscriși la acest lăcaș de cult sunt, în cazul de față, îndrumați la nerespectarea legii. Nu am reușit ieri să-i contactăm pe reprezentanții comunității maghiare din teritoriu, senatorul UDMR Vegh Alexandru și președintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes.
    Biserica Reformată cultivă naționalismul
    Așteptăm însă pentru o ediție viitoare poziția oficială a celor doi parlamentari UDMR-iști sălăjeni și vom cere și opinia reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Ionel Ciunt.
    Legea 75 din 16 iulie 1994, adoptată de Camera Deputaților la data de 29 martie 1994, respectiv de Senatul României la 6 iulie 1994, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 237 la data de 26 august 1994, prevede:
    Art. 7. – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.
    Art. 8. – În situația în care o dată cu drapelul României se arborează și unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel:
    a) când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va așeza în stânga, privind drapelele din față;
    b) când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine și numărul drapelelor este impar, drapelul României se va așeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este par, drapelul României va fi așezat în stânga drapelului împreună cu care ocupă centrul, privind drapelele din față.
    Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale și vor fi amplasate la același nivel.

  2. Anonim

    Baiatul asta Farkas,nu stie ca biserica nu este institutie publica si nu se supune regulilor cladirilor oficiale.
    Acelasi ficior,pui de dac Eduard,nu stie ca legea cultelor prevede libertatea de expresie,opinie religioasa neangradita!
    Acelasi mazgalitor nu a invatat din prevederile Noului Cod Penal ca Art. 369

    Incitarea la ură sau discriminare

    Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
    Poate-i invatati voi oarece deontologie si meserie pe graiesii astia care n-au glsa decat de vuvuzele!

  3. Anonim

    hai ma lasati-ne cu articole din graiu ca nu citim ziare comuniste
    cei de la redactie sa stearga postarile de mai sus

Leave a Comment